Hieronta

Hieronnan pituus vaihtelee asiakkaan tarpeen ja toiveiden mukaan 30-45-60-90 min. Hieronnassa yhdistelen hierontaa, mobilisoivaa hierontaa, triggerpistekäsittelyä, fascia käsittelyä, kinesioteippausta, urheiluhierontaa ja nivelten liikkuvuutta edistävää käsittelyä.

Hieronta

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten mekaanista muokkausta. Hieronnassa käytettäviä otteita ovat muun muassa sively, pusertelu, hankaus, taputtelu, ravistelu ja täristys. Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset, pääasiassa vaikutukset kuitenkin tulevat kudosten aineenvaihdunnan vilkastumisesta.

Hierontaa käytetään yleiseen rentoutumiseen, kivun lievittämiseen ja lihasten huoltamiseen sekä fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun.

Suomessa hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet ns. koulutetut hierojat, jotka ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja näin ollen oikeutettuja myös potilasvahinkovakuutukseen.

Urheiluhieronta

Urheiluhieronta on hieronnan erityinen muoto, jota käytetään tyypillisesti ennen urheilusuoritusta, suorituksen aikana ja sen jälkeen. Hieronnan tarkoituksena on valmistella urheilija huippusuoritukseen, vähentää lihasten väsymystä, lievittää turvotusta, vähentää lihasjännitystä, edistämään lihasten kimmoisuutta ja ennaltaehkäistä loukkaantumisia.

Mobilisoiva hieronta

Hieronta poikkeaa perinteisestä pehmytkudoksiin kohdistuvasta hieronnasta siinä, että se kohdistuu myös niveliin ja nivelkapseliin sekä syvällä sijaitseviin muihin pehmytkudoksiin. Mobilisoiva hieronta toteutetaan pääsääntöisesti vipuvarsitekniikoilla. Tällä tekniikalla on tarkoitus lisätä nivelen liikelaajuutta.

Triggerpistekäsittely

Triggerpistekäsittely on tehokas tapa hoitaa lihaksista johtuvia kiputiloja. Yksinkertaistettuna triggerpisteet tarkoittavat kivuliaita, jumissa olevia kohtia lihaksissa. Triggerpisteet ovat löydettävissä helpoiten lihasta poikittain tunnusteltaessa. Triggerpiste tuntuu pienenä ”herneenä” tai epätasaisuutena lihaksessa. Triggerpisteet voivat aiheuttaa kipusäteilyä. Esimerkiksi hartian ja niskan triggerpisteet voivat säteillä kipua päähän. Jokaisella triggerpisteellä on oma kipuheijastealueensa. Heijastealue voi olla kaukana itse pisteestä. Heijastuksen mekanismia ei tunneta, teorioita on kivun heijastumisesta monimutkaisia ihohermotusreittejä sekä lihaskalvoja pitkin.

Nivelten liikkuvuutta edistävät tekniikat

Nivelten liikkuvuutta edistävä hieronta sopii erinomaisesti, mikäli sinulla on nivelrikkoa, kipua nivelessä tai kärsit muusta nivelen liikkuvuutta rajoittavasta tekijästä. Nivelkäsittelyt ovat nivelten liikkuvuutta edistävää mobilisoivaa hierontaa ja nivelen mobilisointia. Mobilisointi on manuaalisen terapian muoto, jolla pyritään vaikuttamaan niveliin ja niitä ympäröiviin kudoksiin ja niiden toimintahäiriöihin. Mobilisoinnin tavoitteena on lisätä liikettä liikerajoittuneessa pehmyskudoksessa, nikamassa tai nivelessä. Mobilisoinnilla ylläpidetään liikettä ja ehkäistään jäykkyyttä. Mobilisaatiolla on myös kipua helpottava vaikutus ja kivun helpottuessa usein myös potilaan halu ja kyky liikuttaa niveltä lisääntyy ja sen myötä nivelen liikkuvuus paranee. Traktio- eli vetohoitoa käytetään nivelten liikelaajuuksien parantamisessa sekä  kaula-ja lannerangan alueella olevien pinnetilojen hoidossa. Tavoitteena on nivelten liikelaajuuden parantuminen ja pinnetilasta aiheutuvien kipujen helpottuminen.

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus on erinomainen apu monenlaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja vaivoihin. Kinesioteippauksen periaate on fiksaation sijasta aktivoida ja näin tukea kudosten paranemisprosessia ja liikemallien normalisoitumista. Kinesioteippi on elastinen, hengittävä teippi, jonka venyvyys on n. 140%. Teipin paksuus vastaa ihon pintakerroksen paksuutta. Se on hypoallerginen ja sisältää akryyliliimaa, joka reagoi lämpöön. Teippi on käytettävissä useita päiviä, se kestää uinnin, suihkun ja jopa saunan.

Fascia käsittely

Lihaskalvo eli fascia ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon. Ihon alla on pinnallinen kalvo, joka liikkuu tiiviisti ihon mukana. Sen alla tulee syvä kalvo, jonka puolestaan kuuluu liikkua pinnallista kalvoa vasten. Fascioiden tiukentuessa ja niiden välisen liikkeen vähentyessä lihasten toiminta heikkenee, lihas kipeytyy ja nivelen toiminta rajoittuu. Fascia käsittelyllä tarkoitetaan kitkalla tehtävää hierontaa. Tekniikat eroavat urheiluhieronnan tekniikoista, esim. siinä ei käytetä rasvaa tai öljyä. Fascia käsittelyn tavoitteena on parantaa koko kehon liikkuvuutta ja saattaa keho symmetriseen asentoon hoitamalla lyhentyneitä tai jännittyneitä lihasketjuja. Kalvojen käsittelyllä on vaikutusta aina myös lihaksiin, mutta myös nestekiertoon ja on siitä syystä hyödyllistä turvotuksien hoidossakin.

H27Zbdkw7u12Nshdq9Ysb5Hieronta